mar

12

may

2020

Creativitat desconfinada

mar

12

may

2020

Premis del concurs de Sant Jordi 2020

 PREMIS CONCURS LITERARI DE SANT JORDI 2020  [CREATIVITAT DESCONFINADA]

 

CATEGORIA: CASTELLÀ

 

 

CURS

1r PREMI

2n PREMI

3r PREMI

1r CICLE

1r ESO

Imperfección, Maria Morillas

 

Desert

2n ESO

 

Al revés, Chenoa Dotel

Desert

2n CICLE

3r ESO

 

 

Un cuerpo, Rocío Fernández

4t ESO

Perdida entre dos mundos, Nada Errati Tamlakoutan

A pesar, Naomi Canaza

 

BATXILLERAT

1r BATX

El precio de un PN, María Lafuente Muro

Matemáticas infinitas, Ana Zarralanga

 

 

2n BATX

 

 

Sientes y dejas de sentir, Salima Khelfaoui

 

 

CATEGORIA: CATALÀ

 

 

CURS

1r PREMI

1r CICLE

1r ESO

El món del Sant, Nerea Manríquez

2n ESO

 

2n CICLE

3r ESO

 

4t ESO

La vida, un camí en zig zag, Nada Errati Tamlakoutan

BATXILLERAT

1r BATX

Àngel Guimerà, Maria Lafuente Muro

 

2n BATX

 

 

CATEGORIA: ANGLÈS

 

 

CURS

1r PREMI

2n PREMI

1r CICLE

1r ESO

 

 

2n ESO

 

 

2n CICLE

3r ESO

The Singing Cliffs, Kastanie Brokop

 

4t ESO

 

Letter to the best mother, Nada Errati Tamlakoutan

BATXILLERAT

1r BATX

We are teenagers, Maria Lafuente Muro

 

 

2n BATX

 

 

 

PREMIS CONCURS DE CARTELLS DE SANT JORDI 2020

 

 

 

CURS

1r PREMI

2n PREMI

3r PREMI

1r CICLE

1r ESO

Naiara Moreno

Isabella Mora

Saida Ballester

2n ESO

 

 

 

2n CICLE I BATXILLERAT

3r ESO

Kastanie Brokop

 

Maiara Alonso

4t ESO

 

Maria Camila Mayorga

 

1r BATX

 

 

 

 

PREMIS CONCURS DE FOTOGRAFIA MATEMÀTICA 2n D'ESO

 

 

 

CURS

1r PREMI

2n PREMI

3r PREMI

1R CICLE

2N ESO

Pequeña cárcel, Chenoa Dotel

La probabilidad, Ámbar Morales

Dos fraccions d'un mig fan un sencer, Jana Ubarti

 

mar

21

abr

2020

Exporecerca 2020

Avui, en el Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació, hem conegut la notícia que la nostra alumna Rupinder Kaur de 2n de Batxillerat ha estat seleccionada per passar a la segona fase d'Exporecerca 2020 amb el seu Treball de Recerca titulat: Automatització als transports de Barcelona, tutoritzat per la professora Anna Graell.

 

Enhorabona, Rupinder!

lun

02

mar

2020

APS

L'alumnat de 3r d'ESO ha començat l'APS a l'Escola Alexandre Galí. L’aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

En aquest cas, fan una activitat d'acompanyament lector amb nens i nenes de Primària: els llegeixen, els aconsellen per llegir millor, els escolten llegir,...

vie

28

feb

2020

Carnaval a l'AA

L'alumnat de l'Aula d'Acollida ha celebrat el Carnaval 2020 amb una mascarada molt particular.

mar

11

feb

2020

Je parle avec l'Europe

L'alumnat de 2n d'ESO està fent un projecte eTwinning amb Itàlia i Romania titulat "Je parle avec l'Europe: communication et échange culturel en langue française." Durant el Nadal van enviar les seves postals i durant el gener hem rebut les dels altres instituts europeus.

vie

17

ene

2020

Persèfone

EL GRUP PAPASSEIT TEATRE  VIATJARÀ A PALMA DE MALLORCA PER A PARTICIPAR ALS ENCONTRES DE TEATRE DE CAIXAESCENA

Estem molt contents d'anunciar que el grup de teatre del nostre institut ha estat seleccionat per a participar als Encontres que es realitzaran a Palma de Mallorca del 24 fins al 26 de gener.  Representaran una obra de creació pròpia sobre el mite de Persèfone.  Amb aquest mite els antics grecs explicaven l'origen de les quatre estacions.
Als Encontres de Caixaescena, els joves poden perfeccionar l'obra que estan treballant al centre, tot realitzant un intensiu de pràctica interpretativa amb professionals reconeguts del món del teatre. 
El teatre és una eina educativa molt potent que combina múltiples coneixements formals i no formals, a més d'afavorir l'aprenentatge de la creativitat, la convivència i la responsabilitat. 

 

jue

19

dic

2019

Taller de postals nadalenques

L'alumnat de 3r d'ESO ha realitzat un taller de postals nadalenques per tal de felicitar el Nadal als usuaris i usuàries de la Residència Bertran i Oriola de la Barceloneta.

lun

16

dic

2019

Visita de 1r de Batxillerat a l'Institut de Ciències del Mar (ICM)

L'alumnat de 1r de Batxillerat ha visitat les instal·lacions de l'Institut de Ciències del Mar (ICM)

sáb

14

dic

2019

Tast i nadales

La coral de l'INS Joan Salvat-Papasseit ha participat al Tast i nadales organitzat per l'Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta i recolzat per el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya així com l'Ajuntament de Barcelona.

lun

25

nov

2019

Ni una menys

#Fartes #fortes i #plantades ! L'alumnat de 1r i 2n de batxillerat participa en les activitats de la Jornada Internacional Contra la Violència de Gènere del 25N al Centre cívic de la Barceloneta @barcelona_cat #elpresentesfeminista recital poètico-musical, lectura de manifest i minut de silenci.

 

Ens volem vives i lliures!

vie

22

nov

2019

Smart City

Cinc alumnes 1r de Batxillerat de l' Institut participen en l'experiència educativa XPERIENCE3 a la Fira 2 de Barcelona. Ideat per Miquel Navarro (fundador de Warks Lab https://www.instagram.com/warks_lab/) i en col·laboració amb el nostre antic alumne Ajay Kummar, el taller pretén deconstruir una illa de l'Eixample de Barcelona per convertit-la en un lloc més habitable. Amb ajuda del programa Sketchup https://www.sketchup.com i mòduls de fusta, cinc instituts de secundària ideen la solució mes intel·ligent per respondre a unes illes que han perdut la funcionalitat inicial.

Aprofitarem per visitar la fira i fotografiar alguns dels objectes que ens ha semblat més curiosos.

jue

07

nov

2019

Òpera i Teatre Lliure

El passat 7 de novembre els nois i noies del grup de Teatre i la Coral del centre vam fer una sortida cultural al Caixafòrum  i al Teatre Lliure de Montjuïc.
Al Caixafòrum, vam poder realitzar l'activitat participativa Òpera, passió, poder i política.  Exposició itinerant londinenca, que proposa un recorregut per la història de l'òpera i la interacció d'aquest art amb el poder i la societat de cada moment. Hi havia partitures originals (com les de Mozart), instruments històrics, vestuari, programes de l'època i objectes significatius (com una de les bombes del Liceu).
 
Al Teatre Lliure, ens van fer una visita guiada, on vam descobrir tots els secrets i engranatges de l'espai escènic innovador dissenyat per Fabià Puigserver per a l'edifici de l'antic Palau de l'Agricultura.
Per la tarda, vam gaudir de l'obra de teatre Paisajes para no colorear, una producció del col·lectiu teatral xilè Teatro La Re-sentida protagonitzada per nou noies entre 12 i 17 anys.
 
Va ser una jornada fantàstica!  A les següents galeries podeu veure algunes de les fotos que vam fer.

mar

05

nov

2019

Telefèric de Montjuïc

El passat 5 de novembre, els alumnes de l'Aula d'Acollida van conèixer com funciona el funicular i el telefèric de Montjuïc. Van aprendre molt i, a més a més, van desafiar el seu vertigen amb unes vistes espectaculars de la ciutat! 

mié

09

oct

2019

Let's Surf

 Comencem un nou curs i un any més, ens apropem al mar i continuem amb la extraescolar de Surf. Aquest any, amb dos nivells: consolidació-avançat, i inicial. Let's Surf!!

vie

27

sep

2019

Justícia climàtica

A la següent pàgina de Facebook trobareu el vídeo col·laboratiu en què han participat el nostre alumnat per afegir-se al clam mundial en favor de la justícia climàtica. En ell han participat 27 institucions educatives de 10 païssos i 3 continents.

lun

17

jun

2019

Mostra de Teatre Grecollatí

El passat divendres 7 de juny, els alumnes del grup de Teatre de l'Institut vam actuar a la Mostra de Teatre Grecollatí al Teatre Barradas de l'Hospitalet.  Vam interpretar una obra de creació basada en El mite de la Caverna de Plató.

 

Vam poder veure dues obres més: Èdip Rei (alumnes de batxillerat de l'Institut La Miranda de Sant Just Desvern) i Perseu (llatí de 4t d'ESO de l'Institut Moianès) i vam compartir jocs organitzats pel grup Ela-Ela Teatre.

 

Ens va encantar l'experiència, estava tot molt ben organitzat, el teatre Barradas és molt bonic i vam gaudir molt d'actuar-hi.  Ens ha agradat tant que ja estem pensant en una obra grecollatina per a tornar-hi el curs vinent!

lun

17

jun

2019

Laberint d'Horta

L'alumnat de l'Aula d'Acollida va visitar el Parc del Laberint d'Horta.

 

mar

28

may

2019

Surf

 Vint-i-cinc alumnes de 1r a 4t d'ESO han gaudit de l'activitat i la pràctica del surf durant aquest curs 18-19, tot repartint-se entre l'optativa APDICUM dels dijous (de 1r a 3r d'ESO) i l'activitat extra-escolar dels dilluns a la tarda.

 

Consolidem aquesta activitat esportiva que ens acosta més al nostre entorn proper i ens connecta amb el nostre medi natural. Aquest any amb la consolidació d'un grup i hem desenvolupat unes habilitats que acompleixen tots els nostres objectius inicials plantejats: cohesió, companyonia, participació, motivació, esforç,...

 

Davant aquests resultats, continuarem apropant-nos al mar i gaudint-ne!

 

FOTOS: Javi Durán

vie

17

may

2019

Tout va bien!

Els alumnes de 3r han desenvolupat al llarg del curs un projecte, anomenat "Tout va bien" amb tres altres països: República Txeca, Rumania i França, a través de la plataforma eTwinning. L'objectiu d'aquest projecte era posar-se en contacte amb altres alumnes de la seva edat per conèixer els seus costums, les seves tradicions. A més de crear uns posters maquíssims exposats al centre. S'ha realitzat un concurs de logo per il·lustrar el nostre projecte i ha estat la nostra alumna de 3A, Yasha Hussain, la guanyadora. Félicitations !

vie

17

may

2019

XXV Trobada de Corals (2)

El passat 9 de maig, la coral del nostre institut va viatjar fins a Cervera. S'ho van passar molt bé i compartiren cançons amb 4600 nois i noies de tot Catalunya. Mireu quina galeria de fotos més maca!

 

lun

06

may

2019

XXV Trobada de Corals

 

Dijous, 9 de maig, la Coral de l'INS Joan Salvat-Papasseit anirà a la XXV Trobada de Corals de Secundària que se celebrarà a Cervera.

 

El dia 9 de maig Cervera es convertirà en la capital del cant coral juvenil de Catalunya. Prop de cinc mil cantaires d’un centenar d’instituts de tot el país assistiran a la XXV Trobada de Corals de Secundària, organitzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

La trobada, que tindrà lloc al Gran Teatre de la Passió, comptarà amb també amb orquestres de diferents conservatoris d'arreu de Catalunya.

 

En la notícia següent podeu veure un petit reportatge amb la participació de la nostra coral a la Trobada de corals del 2018.

jue

02

may

2019

Sant Jordi 2019

La celebració de Sant Jordi al nostre institut ha estat repleta d'activitats. Tallers, jocs, esports, mercat d'intercanvi de llibres, concerts, balls, recitals i un ventall de sucosos premis per a les guanyadores i guanyadors del certamen literari i artístic. A les següents galeries fotogràfiques us fareu una idea de com de divertida ha estat aquest any la festivitat de Sant Jordi.

El mercat d'intercanvi de llibres

Com sabeu molt bé, durant tot el mes acumulem els llibres que porta tothom a canvi de la nostra moneda el "Salvat". Per cada 100 pàgines dels llibres, adquirim un "Salvat" que després podrem gastar per emportar-nos els llibres que ens agradin. Aquest any, hem aconseguit molt de material que generosament ha portat sobretot l'alumnat.

Els premis

Els guardonats i guardonades d'aquest any han estat:

Premis d’anglès:

1r Cicle:          1r Premi         Asier Vázquez

2n Cicle:          1r Premi         Alejandra Mejías

                        Accèssit           Yasha Faisal

Batxillerat       1r Premi         Georgi Safarian

                        Accèssit           Fàtima Sharif

Premis de Català:

1r Cicle:          1r Premi         Chenoa Dotel

2n Cicle:          1r Premi         Nada Errati

Premis de Castellà:

POESIA

1r Cicle:          1r Premi         Nayara Lópes

                        Accèssits         Andrea Esteban / Moshin Ayyaz

2n Cicle:          1r Premi         Alejandra Mejías

                        Accèssits         Male Doménech / Melany Casahualla

Batxillerat       1r Premi         Georgi Safarian

PROSA

1r Cicle:          1r Premi         Víctor Arrabal

                        Accèssits         Reybert Jiménez / Asier Vázquez

2n Cicle:          1r Premi         Nada Errati

                        Accèssits         Laura Berga

Batxillerat       1r Premi         Francesca Maza

                        Accèssit           Anastasia Angel-Hill  

Premis de Plàstica:

1,2,3 r ESO      1r Premi         Alejandra Mejías

                        Accèssit           Santiago Calles / Neda Errati / Rida Nadeem

 

4t ESO i Batx   1r Premi         Anàs Sultán

El recital poètic

Leer más

mié

20

mar

2019

Dia de la Francofonia

Els alumnes de l'extra-escolar de francès han preparat per celebrar el dia de la Francofonia, el 20 de març, un munt d'activitats. Per començar van escollir un conte de Mali, "Les mauvais amis", per fer-ne una lectura i una petita representació amb una escenografia feta amb llaminadures.

jue

28

feb

2019

Caixaescena 2019

ELS ALUMNES DEL GRUP DE TEATRE DEL PAPASSEIT ALS ENCONTRES DE CAIXAESCENA

 

Els dies 1, 2 i 3 de març es realitzen els Encontres de Teatre al CaixaFòrum de Barcelona. Durant aquests tres dies, els joves participants tenen l'oportunitat de realitzar un intensiu de tallers amb professionals de renom del món del teatre.  L'Encontre culmina amb la representació de l'obra que cada grup ha preparat.  En aquesta ocasió han estat seleccionats grups de Bilbao, Las Palmas, Castelló, Vallbona d'Anoia i Barcelona. 

 

Els nostres alumnes representaran un muntatge sobre el poema Campo de Federico García Lorca.

 

 

El cielo es de ceniza.
Los árboles son blancos,
y son negros carbones
los rastrojos quemados.
Tiene sangre reseca
la herida del Ocaso,
y el papel incoloro
del monte está arrugado.
El polvo del camino
se esconde en los barrancos,
están las fuentes turbias
y quietos los remansos.
Suena en un gris rojizo
la esquila del rebaño,
y la noria materna
acabó su rosario.

El cielo es de ceniza,
los árboles son blancos.

 

https://www.caixaescena.org/ca/que-es-caixaescena

mar

26

feb

2019

Human Bodies

L'Aula d'Acollida ha visitat l'exposició Human Bodies, Anatomia de la vida, que es troba a l'espai cultural de la 3a planta del Centre Comercial Arenas de Barcelona. Amb aquesta activitat han pogut reforçar la seva formació en matèria d'anatomia i salut i interessar-se pel funcionament del cos humà, així com reflexionar sobre la importància de cuidar el seu propi cos amb la contemplació de més de 150 òrgans i 12 cossos humans reals preservats mitjançant les més avençades tècniques científiques de plastinació.

lun

11

feb

2019

La coral del Salvat-Papasseit a la XXV Trobada de corals d'ESO

     El passat divendres 1 de febrer la nostra coral va cantar a la Jornada de Formació per la XXV Trobada de Corals d'Educació Secundària, que es va realitzar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. 

 

     Els nostres alumnes van poder treballar tot el repertori amb el gran director de corals David Gómez, davant un centenar de professors de música de diferents instituts de Catalunya.  Va ser una jornada molt profitosa i la coral va fer molt bon paper. Enhorabona!!

jue

10

ene

2019

Visita al Museu de Ciències Naturals de BCN

L'alumnat de l'Aula d'Acollida ha visitat recentment el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Han viatjat per la història de la Terra i de la Vida, han passejat per totes les mediterrànies del món, han connectat amb temes d’actualitat científica i social en l’àmbit de les Ciències Naturals, han contemplat obres d’art inspirades en el món natural. Però, sobretot, han passat un matí divertidíssim (selfis inclosos) en companyia de la seva tutora i professora Xesca Palmer.

jue

20

dic

2018

Frankenstein al Somorrostro

 Hem ret homenatge a l'obra Frankenstein de Mary Shelley [1818] a l'aniversari dels 200 anys de la seva publicació. Com a resultat d'una experiència de lectura activa col·lectiva guiada des de les tutories individualitzades des del curs passat, ha sorgit el curtmetratge que avui hem presentat i que porta com a títol Frankenstein al Somorrostro [2018].

jue

20

dic

2018

Góspel participatiu

Els nois i noies de la coral de l'institut han participat al taller de Góspel Participatiu.  Aquest taller ha consistit  en dues sessions de formació al nostre centre,  amb el director de corals Ramon Escalé.  Hem après les cançons: Satan, we’re gonna tear kingdom down; Everybody clap your hands; You are the one; Ahona Ya Tshwanang le Jesu; I will bless the Lord; i Speak.
El concert final,  el 10 de desembre a l’auditori del Conservatori del Liceu, ha comptat amb la participació de 500 nois i noies de diferents centres.
 
Ha estat una experiència fantàstica, hem pogut aprendre cançons góspel i hem cantat amb nois i noies d'altres centres.  A més hem treballat amb el gran director coral Ramon Escalé, amb qui esperem compartir el cant coral en futures ocasions.

vie

30

nov

2018

El paper de l'AMPA

La setmana passada famílies de l’AMPA van portar per a l’institut papers de diferents textures i mides que dóna l’empresa Vanguard Grafic (http://vanguardgrafic.com). Aquesta empresa col·labora amb escoles i instituts de tota Catalunya cedint-los materials sobrants dels seus encàrrecs. Ja fa tres anys que dues famílies de l’AMPA s’encarreguen cada curs d’anar a buscar aquest material al magatzem que tenen a Sant Adrià del Besós.

mié

07

nov

2018

L'Aula d'acollida visita la biblioteca

Un any més, l'alumnat de l'Aula d'Acollida ha visitat la biblioteca La Fraternitat. Allà han estat amablement atesos pel personal de servei, han pogut interessar-se pel fons, fer-se el carnet de biblioteques de Barcelona i prendre en préstec alguns llibres per començar a llegir-los. 

vie

26

oct

2018

Male Domènech seleccionada per l'obra Youth#4 del TNC

Després de superar dos càstings al Caixafòrum entre 65 participants, la Male Domènech de 4t A ha estat escollida per a actuar al TNC el proper desembre.  ENHORABONA!!!

 

 

YOUTH#4

Didier Ruiz

Sala Gran del TNC

 

Un espectacle que interpel·la els joves sobre la identitat. Quins són els seus somnis, desitjos i aspiracions? I quines les seves idees sobre l'amor i la mort?

Dissabte, 1 de desembre de 2018
Amaga
Sessió 20.00 h
Sessió exhaurida
EXHAURIDES
Diumenge, 2 de desembre de 2018
Amaga
Sessió 18.00 h

jue

18

oct

2018

L'agulló i la mel

                Durant l’estiu, un eixam d’abelles s’havia assentat al passadís exterior del segon pis i al setembre , la seva presència va adquirir dimensions de plaga, de manera que no podíem fer servir l’aulari de 2n de Batxillerat i l’Aula d’acollida. Totes i tots hem patit les conseqüències d’aquest fet insòlit i volíem demanar disculpes per les molèsties ocasionades. Però també volíem explicar des d’aquí, que la seva supressió ha estat portada a terme des dels més respectuosos criteris d’equilibri i mediambiental, donat que des de fa uns dotze anys les colònies d’abelles al món s’han reduït dràsticament degut a la síndrome de despoblament dels ruscos.

 

                L’empresa contractada(Gestorquímics) per dur a terme el control de la situació va enviar un operari que va accedir a la zona afectada completament equipat amb tot d’estris apropiats i un vestit d’apicultura. Va apropar un rusc més ample al que havia fabricat la comunitat d’apis. Tot estimulant els seus moviments amb una regadora per provocar un èxode cap al nou habitacle, va aconseguir el desplaçament del conjunt dels “borinots” cap a un habitatge portàtil que es va endur al seu vehicle adreçat a un entorn campestre on aquests himenòpters puguin viure amb més comoditat.

 

                Tot plegat, aquest fet ens ha evocat les paraules que Virgili va escriure a Les Geòrgiques a l’any 29 a.C. :

 

“Hinc nescio qua dulcedine laetae

progeniem nidosque fovent, hinc arte recentes

excudunt ceras et mella tenacia fingunt.

Hinc ubi iam emissum caveis ad sidera caeli

nare per aestatem liquidam suspexeris agmen

obscuramque trahi vento mirabere nubem,

contemplator: aquas dulces et frondea semper

tecta petunt. Huc tu iussos adsperge sapores,

trita melisphylla et cerinthae ignobile gramen,

tinnitusque cie et Matris quate cymbala circum.

ipsae consident medicatis sedibus, ipsae

intima more suo sese in cunabula condent.”

 

“Així no sé amb quina dèria,

es desvetllen per la seva progenie i els seus nius; així modelen

amb art la cera fresca i amassen la mel consistent.

Després, quan vegis a dalt l’eixam recent sortit del rusc

surar a la neta atmosfera d’estiu cap a les estrelles del cel

i formar com un núvol fosc admirable arrosegat pel vent,

observa les abelles: sempre cerquen aigües dolces

i abrics profunds. Escampa allà els perfums :

melissa molta i frondosa herba comuna; fes sonar el bronze

i colpeja els címbals de la Mare per tot arreu;

per sí soles les abelles es posaran al lloc així impregnat,

per sí soles es tancaran als bressols secrets, segons el seu costum.”

 

 

                                Virgili, Les Geòrgiques (Llibre IV, versos 55-66)

jue

11

oct

2018

Primera cantada de la coral

Divendres passat, la nostra coral va fer la primera actuació del curs, tot cantant a la Festa Major de la Barceloneta. Vam cantar tres cançons dirigits per la Monti  Galdon i acompanyats a la guitarra del Paco Huguet.  Vam compartir actuació amb la Coral del Mar de l'Institut de Ciències del Mar, científics i divulgadors de Ciències marines i amb el grup Nameless, en un escenari molt bonic.

Va ser una experiència fantàstica, molt de públic i moltes famílies ens van venir a veure, la qual cosa ens va fer molta il·lusió.

lun

04

jun

2018

Homenatge a Méliès

Aquest any és el vuitantè aniversari de la mort del mag il·lusionista i director de cinema Georges Méliès. Per això, amb els alumnes de Francès 3r d'ESO vam decidir conèixer la seva figura i posar en pràctica alguns dels seus trucatges cinematogràfics més aplaudits. Per grups, els alumnes van pensar, proposar i filmar cinc pel·lícules, de les quals la guanyadora del nostre concurs de trucatge va ser la de les alumnes Ana Zarralanga Maldonado i Hind Chabane Nassim. Enhorabona noies! I felicitats també a la resta de participants.

lun

04

jun

2018

Jocs florals Ciutat Vella 2018

Les concursants guanyadores del nostre Sant Jordi van anar al teatre Poliorama el 22 de maig per assistir al lliurament de premis dels Jocs florals de Ciutat Vella.

lun

28

may

2018

XXIV Trobada de Corals de Secundària

La setmana passada les alumnes de l’Àpdicum de coral van anar a la Trobada de Coral de Secundària que es va fer a l’Auditori del Fòrum.  Vam compartir escenari amb una bona colla d’instituts de Barcelona.  Van cantar la cançó Camins dirigida per la Monti Galdon i el Paco Huguet a la guitarra. Era la primera vegada que el nostre centre participava a la Trobada i l'experiència va estar molt bonica.  

Aquí teniu el vídeo on podeu veure la gran actuació de la nostra coral.

lun

28

may

2018

25 Mostra de Teatre

Aquest curs ens han convidat a participar a la Mostra de Teatre de Blanes els dies 17 i 18 de maig. L'alumnat de l'Apdicum de Teatre hi han representat Desmuntant Hamlet.

 

Ha estat una experiència molt positiva i enriquidora, esperem poder-hi participar també el curs vinent.

 

vie

11

may

2018

Desmuntant Hamlet

Divendres passat ens van visitar els alumnes de les escoles Alexandre Galí i Mediterrània. Els alumnes de Teatre han preparat una sessió amb la representació de Desmuntant Hamlet que presentaran a la propera 25 Mostra de Teatre d'Instituts públics a Blanes.

lun

07

may

2018

Xerrada sobre sexisme i feminisme

Què en saps del feminisme? Creus que no va amb tu? Ets conscient del sexisme de la societat en què vivim?

De tot això en van parlar la Malena Domènech i la Maria Lafuente de 3A als alumn@s de 1r C d'ESO el dimecres 2 de maig. La xerrada va ser molt interessant i vam poder reflexionar i agafar consciència sobre un bon grapat de conceptes que, de vegades, ens passen desapercebuts. Les properes setmanes també faran xerrades a les classes de 1rA i 1r B d'ESO. 

lun

23

abr

2018

Robòtica

Així treballem a l'APDICUM de Robòtica.

lun

23

abr

2018

European Masterchef

Dins del projecte "Masterchef europeu" impulsat per la plataforma eTwinning, els alumnes de 1r de Francès han mostrat que eren capaços de cuinar grans plats (pizza, pollastre Tikka Massala, sopa Ramen, crêpes, entre d'altres). El jurat, constituït per sorteig, va decidir donar la victòria a la Kastanye a la categoria de plats salats i a la Maiara a la categoria de plats dolços. Felicitats a tots els participants i enhorabona a les guanyadores! 

Bon appétit !

lun

26

mar

2018

Aula d'Acollida: excursió a Collserola

El passat 12 de març, l'Aula d'Acollida va visitar Collserola.

vie

23

mar

2018

CONCERT A LA RESIDÈNCIA BERTRAN ORIOLA DE LA BARCELONETA

El passat divendres 16 de març la CORAL de l'institut i un grup de nois i noies de primer i segon d'ESO vam realitzar un concert a la residència de gent gran Bertran Oriola de la Barceloneta.

L'experiència va ser molt positiva i vam gaudir moltíssim de poder compartir la nostra música. A més, tant els avis  com el personal del centre, ens van rebre molt bé i van estar molt contents de la nostra actuació.

Ens va dirigir la professora de música Monti Galdon i el professor Paco Huguet ens va acompanyar amb la guitarra.

Aquest concert ha estat la cloenda del projecte JOVES SOLIDARIS, de la fundació Pere Tarrés,  que es va iniciar al mes de novembre amb una estada a la casa de colònies de La Conreria.

lun

12

mar

2018

Expo-Recerca Ciutat Vella 2018

La participació de l'alumnat de 2n de Batxillerat a l'Expo-Recerca Ciutat Vella 2018 ha estat molt significativa. Un total de tres treballs de recerca dels nostres alumnes ha estat seleccionat per participar-hi. Tant el  TR Guerra entre bacteris i antibiòtics de Fiza Heer Hanif, tutoritzat per Jose Antonio Torrecillas, com el TR Creation Project of a sci-fi short film with VFX d'Ajay Kumar, tutoritzat per Elisabeth Martínez, han estat exposats en la modalitat física de presentació, que permet al públic preguntar i parlar directament amb els investigadors. Mentre que el TR Desenvolupament d'un dron capaç de mesurar el nivell de contaminació acústica de Manuel Domènech López, tutoritzat per Anna Graell, ha estat presentat en la modalitat d'exposició oral. 

 

Aquest event es va celebrar el passat 28 de febrer al Museu Marítim de Barcelona. Consulteu aquí la web de l'Ajuntament.

lun

05

mar

2018

YOMO

L'alumnat de 3r d'ESO va assistir el passat dimecres, 28 de febrer, al Youth Mobile Festival, més conegut com a YOMO, per a participar als tallers, conferències i activitats interactives que oferia als 13.000m2 del seu recinte de La Farga de l'Hospitalet.

lun

26

feb

2018

1r de Francès en eTwinning

A qui no li agrada menjar? Mengem bé ?Quin és el teu plat preferit? Coneixes els plats tradicionals del teu país? I d'altres països?  
Els alumnes de 1r que cursen la assignatura de francès han començat un projecte europeu a través de la plataforma eTwinning per parlar dels seus hàbits alimentaris, de la cuina tradicional dels seus països i regions i demostrar les seves habilitats culinàries. 
Hi participen 8 països (Espanya, Italia, França, Tunez, Armenia, Moldavia, Turquia i Rumania) amb alumnes d'edat similar que es troben en una mateixa fase d'aprenentatge del francès i que tenen en comú la voluntat de reflexionar sobre el lligam entre la cuina, el tipus de vida que portem i el desenvolupament social; i de conèixer plats i costums d'altres països. 
Bon appétit !

jue

08

feb

2018

Vatiala

Els nostres Erasmus+ han participat a un taller de disseny de jocs cooperatius a l'Escola Vatiala (Finlàndia)

jue

08

feb

2018

Raikku

Els participants al projecte Erasmus+ visiten l'escola rural Raikku

lun

05

feb

2018

Erasmus +

Deu alumnes de 1r i 2n d'ESO han estat seleccionats per participar al programa Erasmus +, el programa europeu d'educació, formació, joventut i esport. Per això, han viatjat fins a Tampere, Finlàndia, on estaran tota aquesta setmana. Feliç estada! 

lun

05

feb

2018

V Olimpíada de Filosofia

En Manel Domènech, alumne de 2n de Batxillerat, es va presentar a la V Olimpíada de Filosofia, celebrada el passat divendres a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Va participar a la modalitat de Dissertació, al voltant de la proposta "Utopia i Revolució".

lun

29

ene

2018

Visita a l'Institut del Teatre

El passat dimarts 23 de gener un grup d’alumnes de 1r de Batxillerat va tenir l’oportunitat de visitar l’Institut del Teatre per tal de gaudir de la coreografia Minus 16 d’Ohad Naharin, a càrrec de la companyia IT Dansa (la jove companyia de l’Institut del Teatre) en el marc del programa La Dansa més a prop, organitzat pel Departament d’Ensenyament. 

 

Llegiu aquí com va tractar aquesta notícia el web de l'Institut del Teatre.

lun

22

ene

2018

Nova temporada de l'Apdicum de Cuina

L'APDICUM de Cuina reprèn l'activitat amb noves receptes tradicionals. La setmana passada van fer Pollastre a l'allet amb guarnició de patates encebades. 

lun

15

ene

2018

Llegiu!

"Llegeix i conduiràs, no llegeixis i seràs conduït" Teresa de Cepeda i Ahumada (1515-1582) 

lun

08

ene

2018

Tornem-hi

S'han acabat les vacances i tornem a la feina tot recordant amb fotos alguns moments de la festa de comiat de Nadal.

 

lun

18

dic

2017

Cantada de nadales

Dissabte passat, 16 de desembre, les noies de l'Àpdicum de CORAL van fer la seva primera actuació en públic. Van cantar a la plaça Garriga i Bachs i després a la plaça de la Catedral. Va ser una experiència molt bonica,  molta gent es va parar a escoltar-les i les van felicitar.

 
Enhorabona a totes!!

lun

04

dic

2017

Apdicum de Cuina

Les darreres sessions de l'Apdicum de cuina han estat un autèntic festival gastronòmic. El professor Ramon Surroca ha explicat a l'alumnat l'elaboració de plats tradicionals tan nutritius com exquisits i alhora econòmics i deliciosos. Des de unes senzilles llenties a unes contundents mandonguilles passant per un excel·lent arròs negre amb allioli. Consulteu la secció de l'apdicum de cuina per veure més plats del programa.

lun

04

dic

2017

Fuenteovejuna

El passat 21 de novembre els grups de 4t d'ESO van tenir la possibilitat de visitar el Teatre Poliorama per veure la representació del clàssic de Lope de Vega, Fuenteovejuna, en la interessant versió renovadora de la companyia Obskené, titulat: Fuenteovejuna, Breve tratado sobre las ovejas domésticas.

lun

20

nov

2017

Primer premi Smart City Educational Experience

  Durant el dia 16 de novembre sis alumnes de Batxillerat, Ajay Kumar, Manel Domènech, Saray Pelai, Adrià Avellaneda, Pilar Fernández i G. Sarfayan, de l’INS Joan Salvat Papasseit van guanyar el primer premi al Smart City Educational Experience (SCEDX), dintre de les activitats programades al Smart City Barcelona Congress, realitzades del dia 15 al 17 de novembre.

 

  L'objectiu de l’experiència era dissenyar un espai multifuncional pels Congressistes que satisfaci algunes necessitats ocasionals com descansar, carregar el mòbil, informar i que fos un punt de trobada. Els sis alumnes van dissenyar l’espai Stardome 101 que ha sigut seleccionat pel jurat del congrés com el millor disseny d’àrea de descans, Meeting Point i Networking pels professionals assistents.

 

  L’activitat va ser dissenyada per l’empresa WÄRKS, que dissenyen implantant experiències educatives d’aprenentatges no formals mitjançant el disseny de productes i solucions innovadores, que els hi va donar suport en totes les activitats. Els sis alumnes van formar un equip fantàstic i van gaudir d’una experiència increïble que sempre recordaran.

 

   Per saber-ne més podeu consultar el següent enllaç: http://lameva.barcelona.cat/ciutatvella/ca/noticia/premi-smart-city-educational-experience

 

lun

20

nov

2017

Colònies 1r d'ESO

Els passats 9 i 10 de novembre, els nostres alumnes de 1r d'ESO van realitzar una petita estada de colònies a la Conreria de Tiana, acompanyats de les professores Montse Fuster i Monti Galdon.

 

S'ho van passar molt bé i van fer moltes activitats que formen part del projecte 

JOVES SOLIDARIS A L'ESCOLA de la Fundació Pere Tarrés.

lun

13

nov

2017

Sistema Solar

L'alumnat de 1r d'ESO ha fet una representació del Sistema Solar amb dibuixos murals per al sostre de l'aula.

vie

10

nov

2017

Laboratori

Les pràctiques de laboratori entusiasmen l'alumnat de l'APDICUM com podeu comprovar a la galeria de fotos que hi ha tot seguit. 

lun

30

oct

2017

Murals de Francès

Els alumnes de francès de 1r d'ESO han desenvolupat la seva vessant més artística per expressar què coneixien de França i de la seva cultura. Et voilà el resultat: uns pòsters maquíssims que decoren les aules de 1r A i 1r B. À bientôt ! 

mié

18

oct

2017

Visita a La Fraternitat

L' AULA D’ACOLLIDA de l'INS Salvat-Papasseit va visitar la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat el passat dimarts 17 d’octubre de 2017. Un agraïment especial al personal que ens va atendre, ja que ara TOTS TENIM JA EL CARNET DE LA BIBLIOTECA!!!! A LLEGIR S'HA DIT! SOM-HI!!! 

   

mar

30

may

2017

Taller de gamelan

El passat 19 de maig els alumnes de 1r d’ESO del nostre institut van participar en un Taller de gamelan al Museu de la Música, una activitat proposada per l’assignatura de Música. El gamelan és uns instrument originari de l’illa de Bali i que té la peculiaritat de tocar-se en grup. És ideal per a compartir l’experiència de fer música i practicar alguns ritmes senzills i sons de l’escala pentatònica. Com podeu veure a les fotografies, ho van passar d’allò més bé.

 

 

lun

29

may

2017

Circ amb primària

Els i les alumnes de l'APDICUM de circ han realitzat un APS (programes d'Aprenentatge i Servei) tot ensenyant i transmetent els seus coneixements circenses a dues escoles de primària: el dimecres 24 de maig, 120 nens i nenes de l'escola Francesc Macià (de tots els cicles de primària) i el dijous 25 de maig, amb 27 nens i nenes de 3r de l'escola Congrés-Indians, van poder gaudir de les habilitats dels nostres alumnes en el món del circ i de les seves capacitats per organitzar i impartir un taller complert com el que els van oferir: tel·les, trapezi, equilibris amb objectes, portés, salts acrobàtics, malabars... i molts, molts, somriures.

 

 

lun

29

may

2017

Let's Clean Up Day

El dia 12 de maig del 2017, els i les alumnes de 1r ESO van participar una any més al Let's Clean Up Day, dia internacional de neteja d'espais naturals per preservar el nostre medi ambient. I, un any més, les platges de la Barceloneta van ser l'objectiu de neteja: 27 kg de brossa (majoritàriament plàstics i residus no reciclables) va ser el resultat final de la nostra feina.

 

 

mié

24

may

2017

Jocs Florals Escolars de Ciutat Vella

Enhorabona a la nostra alumna Malena Domènech per l'accèssit que ha guanyat a la categoria de prosa (1r cicle d´ESO) dels Jocs Florals Escolars de Ciutat Vella, celebrats el 23 de maig. Hi van assistir quatre de les guanyadores del nostre concurs literari de Sant Jordi: Fiza Hanif, Sheila Rosa Ballesteros, Melany Casahualla i Malena Domènech.

 

Gràcies!

 

dom

23

abr

2017

Premis Sant Jordi 2017

Un any més hem celebrat la Diada de Sant Jordi. Després de visionar una pel·lícula a la Sala d'Actes, la tradicional xocolatada i l'intercanvi de llibres en el pati, s'ha fet el lliurament dels premis literaris i artístics (Jocs Florals). El guardonats han estat els següents:

 

 

CATEGORIA

CURS

1r ESO

2n ESO

3r ESO

4t ESO

1r BAT

2n BAT

CATALÀ

PROSA

Malena Domenech (AIsri, l’arbre faig)

Accèssit: Melany Casahualla (Hanon. Un somni per als meus pensaments)

 

Sheila Ballesteros (Igualtat)

POESIA

 

 

Fiza Hanif (Existeix un món millor?)

CASTELLÀ

PROSA

(CONTE)

Sheila Firvida (El orfanato)

Accèssit: Melany Casahualla (El payaso del bosque)

Ingrid de la Iglesia (La visa)

 

Fiza Hanif (El amor no existe)

Accèssit: Sheila Ballesteros (Superación)

POESIA

 

 

Mona Sammar (In extremis)

ANGLÈS

Fátima Zafar (Darkness of love)

Fiza Hanif (A secret dream)

FRANCÈS

Kaouthar El Amrani (Mon frère)

 

IL·LUSTRACIÓ CARTELL

S. JORDI 2017

Rupinder Kaur

Alba Panuse

POSTAL NADAL 2016

Melany Casahualla

Accèsit: Ifra Zafar

 

 

Els guanyadors han recitat per a tot l'auditori un extracte de la seva obra premiada.

 

 

dom

23

abr

2017

Expo-Recerca Ciutat Vella 2017

El passat 31 de març va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona, l’exposició dels treballs de recerca que l’alumnat de 2n de batxillerat dels centres educatius de Ciutat Vella han realitzat durant aquest curs 2016-2017.

 

Alguns treballs van estar exposats de manera oral i altres només en una mostra, on els alumnes de 1r de batxillerat assistents podien fer preguntes i agafar idees pel treball de recerca que han de fer el proper curs.

 

En aquesta mostra, ha participat alumnat provinent dels següents centres:

 • Institut Miquel Tarradell
 • Institut Pau Claris
 • Institut Verdaguer
 • Institut Joan Salvat Papasseït
 • Institut Milà i Fontanals
 • Escola Pia Sant Antoni
 • Escola Tècnico-Professional Xavier

 

La comissió formada per professorat dels instituts i un representant del Consorci d’Educació de Ciutat Vella va valorar els treballs presentats i decidí que passaven a la segona fase, la “Mostra de Recerca Jove de Barcelona”:

 

– El Mercat de Sant Antoni, un espai polifuncional de Tanvir Hossain

– Pot un teixit elminar la mala olor de la suor? de Sergi Rabasseda Alcaide

– Com les paraules dibuixen el món de Alina Azzem Mohammad Shaheen

 

 

L’entrega dels títols acreditatius van anar a càrrec de Caterina Ferrer, ex-directora del Centre de Recursos de Ciutat Vella (CRP) i de Natalia Martínez, consellera del Districte de Ciutat Vella.

 

Més informació, a la web oficial:

 

http://lameva.barcelona.cat/ciutatvella/ca/noticia/exporecerca-2017-ciutat-vella

 

 

dom

02

abr

2017

Lliurament de premis «Mots Passants»

Dimecres 29 de març es va celebrar la cerimònia d'entrega dels Premis del Concours Mots Passants 2017 en llengua francesa, que organitzava la Universitat Autònoma de Barcelona.

Vuit alumnes de 3r d'ESO de l'Institut hi van participar. Hi havia en total 250 treballs presentats.

No vam guanyar cap dels dos premis de la categoria en què participàvem, però vam poder assistir a la cerimònia (molt interessant), i vam visitar el Campus de la UAB on, potser, algun dia hi estudiarà algú de nosaltres...

 

jue

23

mar

2017

Concours Mots Passants

Cette année, nous avons choisi de suivre les thèmes de la CHANSON et de l’AMOUR. Choisissez l’option qui vous plait le plus !

 

Option 1 (texte ou vidéo)

En vous inspirant des paroles de la chanson d'Olivia Ruiz "Les crêpes aux Champignons", imaginez la réponse du petit ami de la chanteuse sous forme de lettre, de vidéo ou de chanson. Contraintes : utiliser les mots suivants, "poignard", "aviné", “champignon”.

 

Suggestion : recommandée pour les catégories Cadets et Juniors

 

Option 2 (texte ou vidéo)

En vous inspirant des paroles de la chanson d'Olivia Ruiz "Les crêpes aux Champignons", racontez/imaginez une histoire d'amour/de désamour.

 

Suggestion : recommandée pour les catégories Batxibac et Universitaire

 

Option 3 (texte ou vidéo)

Écrivez et/ou interprétez un pastiche d'une chanson francophone de votre choix, en jouant avec le thème de l'amour.

 

Suggestion : recommandée pour les catégories Batxibac et Universitaire.

 

MODALITÉS

Comme pour les années précédentes, deux modalités s’offrent à vous, optez pour celle qui vous inspire le plus:

 

A.    Texte en français (chanson, récit, conte, fable). Votre texte devra comprendre entre 1 et 4 pages complètes, que vous numéroterez et qui peut être le fruit d’un travail individuel ou à deux. Les textes devront être présentés uniquement au format PDF (les textes illustrés et/ou écrits à la main seront scannés).

 

B.    Court-métrage en français (chanson, sketch, représentation théâtrale, bande annonce, publicité, poème filmé, journal télévisé…) de 1 à 5 minutes. Ce court-métrage pourra impliquer 4 personnes maximum et devra être obligatoirement sous-titré en français. La  vidéo  réalisée  par  le  participant  devra obligatoirement être  déposée  sur  l’une  des  plateformes d’hébergement  en  ligne  telles  que  Youtube,  Dailymotion  ou  Vimeo, et le lien URL copié sur le bulletin de participation.

 

 

ÉVALUATION

Concernant le processus d’évaluation des œuvres :

A.    Le jury tiendra compte des éléments suivants :

−    la correction linguistique (c’est l’occasion d’apprendre à utiliser un correcteur orthographique et grammatical)

−    la correction phonétique et le respect de la prosodie (pour les courts-métrages)

−    la cohérence du message et /ou du récit

−    l’originalité

B.    Deux prix seront décernés par modalité et par catégorie. Les prix octroyés ne tiendront pas compte du nombre d'auteurs. Tous les participants recevront un certificat de participation. Les œuvres non retenues ne seront pas rendues à leurs auteurs. Le jury pourra ne pas attribuer tous les prix si le niveau des œuvres ou le taux de participation ne lui paraît pas suffisant. Les auteurs absents le jour de la remise des prix ne pourront pas les retirer ultérieurement. Les décisions du jury seront sans appel. Le Département de Filologia Francesa i Romànica se réserve le droit d’éditer et de diffuser les travaux retenus, sans aucune contrepartie à leur(s) auteur(s).

 

CÉRÉMONIE

La remise officielle des prix aura lieu le mercredi 29 MARS 2017 à l'Auditori de la Faculté des Lettres de l'UAB à l’occasion d’une « Journée portes ouvertes » à laquelle peuvent participer tous les étudiants.

 

À vos crayons, vos caméras, vos tablettes, vos ordinateurs !! Venez nombreux… !!

 

Josselin Conté pour Le Comité d'organisation du Concours Mots Passants 2017

jue

02

mar

2017

Les sortides trimestrals de l'alumnat de l'Aula d'Acollida

A l'Aula d'Acollida aquest curs fem una sortida cada trimestre, que organitzem els educadors d'APC (A Partir del Carrer), en Pere i la Sofia, juntament amb les professores de l'Aula d'Acollida, la Xesca i la Sílvia. En aquestes sortides vénen tots els alumnes i les alumnes d'Aula d'Acollida i altres alumnes de l'institut que són usuaris d'altres activitats proposades per APC.

 

El primer trimestre, el 26 d'octubre, vam anar a visitar la Sagrada Família i vam treballar la persona i l'arquitectura d'Antoni Gaudí, i el concepte de fractals.

 

La sortida del segon trimestre ha estat més lúdica: el dimecres 22 de febrer vam anar al Bosc Urbà, al Fòrum, on vam poder practicar l'escalada i posar a prova el nostre vertigen.

 

Totes aquestes sortides ens serveixen també per practicar el català, conèixer la nostra ciutat, cohesionar el grup i relacionar-nos en català fora de l'institut i amb gent que no és del grup.

Sagrada Família:

 

Bosc Urbà:

mié

01

feb

2017

II Mostra de VIdees

L’alumnat de filosofia de batxillerat participa en la II Mostra de VIdees que convoca l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya en la seva quarta edició. Tots fan un vídeo al voltant de la pregunta: Canvien les noves tecnologies la identitat humana? Però només tres poden ser seleccionats per representar al centre. Han estat els següents:

  

 

Societat tecnodependent

Ajay Kumar

 

Què quedarà de nosaltres?

Sabel Álvarez, Manuel Domènech,

Eloi Pascual i Daniela Varela

Com ens afecten les noves tecnologies?

Daleshka Yanzich

 


 

Podeu veure la resta de vídeos al blog de filosofia del Salvat: http://filosalvat.blogspot.com.es/2017/01/participem-la-ii-mostra-de-videes.html

 

 

Els vídeos seran projectats al hall del CCCB el dia 4 de març, en el marc de l’acte públic de la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya. Us hi esperem! 

lun

09

ene

2017

Origamis

Compartir un desig solidari amb tota la societat era l'objectiu de la quarta edició de la campanya "1 origami 1 euro" impulsada per la Fundació Mútua General de Catalunya. El repte general era arribar als 50.000 origamis per fer l'aportació màxima de 50.000 € en benefici de la Fundació de la Marató de TV3, la Fundació Nens amb Càncer (AFANOC) i la Fundació Ivan Mañero, però la societat, i concretament les escoles i instituts participants, han fet una nova demostració de la seva solidaritat: més de 86.000 nens i nenes han arribat a fer 332.532 origamis, batent el nostre propi rècord!

I, pel que fa a nosaltres, hem aconseguit superar amb escreix el nostre objectiu: hem passat dels 285 origamis realitzats l’any anterior als 1.003 d’aquest any (tot i que resta pendent, potser l’any vinent, crear el nostre propi senbazuru i unir les 1.000 grues!!)

Des de la Fundació Mútua General de Catalunya i des de l’equip de professors de l’institut us volem felicitar una vegada més, ja que tot això ha estat possible gràcies al vostre esforç solidari i la vostra implicació! 

 

jue

22

dic

2016

Actuacions nadalenques

Ja tenim els vídeos d'algunes de les actuacions que es van fer a la sala d'actes el darrer dia de curs d'aquest 2016. Són numerets treballats en diversos Apdicums (cant coral, hip-hop, teatre musical...), llevat de l'últim, que conté una sorpresa.

 

 


dom

18

dic

2016

Grafit-infografia d'un plat típic de la Barceloneta

 

SUQUET DE L'ÒSTIA DEL CHACHO

 

El «suquet de l’òstia del Chacho» es un plat típic dels pescadors de la Barceloneta.

L'Apdicum de Suquets de l’Òstia es proposa amb l’objectiu de realitzar un grafit de la recepta d'aquest plat típic, a una paret de 4,5 x 2,10 m, a la plaça del Poeta Boscà, mitjançant la tècnica de grafit amb plantilles.  

Durant l'Apdicum ens hem anat introduint en el món dels pescadors de la Barceloneta i la seva història, hem conegut el moll de pescadors, què i com pesquen, hem cuinat les seves receptes, les hem tastades i les hem dibuixades en paper. Mitjançant el dibuix assistit per ordinador, hem après a passar aquests dibuixos a format digital i així realitzar les seves plantilles mitjançant la tècnica de tall làser. Per últim hem fet la composició amb els diferents dibuixos que formen el grafit, l'hem escalat perquè ocupi tota la paret i amb la màquina de tall làser de la Fàbrica del Sol hem aconseguit la plantilla final que hem utilitzat per pintar el grafit.

A les notícies de BTV (15 de desembre de 2016) s'han fet ressò d'aquesta activitat:

 

 

 

Si voleu veure el noticiari sencer, heu de fer clic aquí.

vie

25

nov

2016

Dia contra la Violència de Gènere

El passat 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere, vam participar com a institut en els actes del barri, que van consistir en una perfomance que anava des de la Repla fins al Centre Cívic. La perfomance simbolitzava el pes, el llast, que han d'arrossegar les dones en el seu camí per la vida pel simple fet de ser això, dones (l'artista, Arantza, ballarina professional, portava lligats al seu cos 5 sacs de 25 kg cadascun, i els arrossegà durant tot el seu camí. Les persones que s'animaven i volien ajudar-la podien substituir-la una estona en el seu trajecte). I tot sota les paraules escrites pels veïns/veïnes de la Barceloneta, inclosos/es els/les alumnes de Batxillerat, on explicaven amb les seves paraules diferents situacions de desigualtat i abús vistes o viscudes per ell(e)s.

 

Va ser un acte especial i commovedor, carregat de força i sensacions, que va finalitzar amb la lectura del «Manifest i dels noms i cognoms de totes les dones assassinades en el 2016 en mans d'algun home», i amb un emotiu minut de silenci final.

mar

08

nov

2016

Guanyadores de la Mostra de Fotofilosofia 2016

Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2016 (UNESCO, novembre) s'ha convocat la X Mostra de Fotofilosofia. L’objectiu és enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i cercant noves formes de col·laboració entre els departaments de Filosofia dels instituts. La Mostra pretén aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.

 

Les entitats organitzadores són Adhoc-Filosofia a Secundària-Grup de Didàctica de la Filosofia (SCF), i col·labora CREAIF, CRP Sant Cugat del Vallès, Facultat de filosofia UB, Societat Catalana de Filosofia, Barcelona Pensa.

 

En aquesta convocatòria han participat seixanta-tres centres, amb seixanta-tres blogs de batxillerat del Principat, de la Catalunya nord, de les Illes. Deu blogs de la nova matèria de filosofia d’ESO.

 

Ara Ja tenim el nom de les autores (perquè totes tres són noies...) de les millors fotofilosofies: 

 • Nicole de Carvalho, amb Para ser felices, ¿debemos seguir la razón o el corazón?
 • Alba Panuse, amb Som com volem ser?
 • Saray Pelay, amb Ets tu qui parla o és la societat qui parla per tu? 

Totes tres podran recollir el diploma de participació en l'acte final de la Mostra, que tindrà lloc el proper 16 de novembre a les 17 h a la Sala Gran de la Facultat de Filosofia de la UB (C/ Montalegre, Barcelona) i el de participació del centre.

 

Per a més informació, podeu consultar aquests links:

http://filosalvat.blogspot.com.es/

http://blocs.xtec.cat/filoconvocatoria/

 

sáb

04

jun

2016

Excursió a Banyuls-sur-Mer

Divendres 27 de maig el grup de francès de 4t d'ESO va anar d'excursió a Banyuls-sur-Mer, una localitat molt propera a la frontera amb Catalunya, on, entre d'altres coses, van visitar el Jardin Méditerranéen du Mas de la Serre i van conèixer estudiants francesos. Aquí en teniu algunes fotografies.

 

 

sáb

28

may

2016

Colònies a la Conreria

El alumnes de 1er d'ESO han gaudit d'uns dies de colònies a la Conreria dintre del projecte Joves Solidaris de la fundació Pere Tarrés. El 23 i 24 de maig els nostres alumnes han compartit aquesta experiència amb altres companys d'altres instituts i escoles que van també participar en el projecte. Tota una oportunitat que esperem repetir l'any vinent. 

 

mié

25

may

2016

També a l'infoK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com som famosos, Televisió de Catalunya, a l'espai infoK del canal Super3 ens han dedicat uns minuts.

 

L'enllaç ho trobareu clicant damunt la imatge.

 

Per si de cas, també podeu descarregar-vos el vídeo aquí:

Circ a classe - Info K
Circ a classe - El programa - Info K.mp4
Archivo MP4 vídeo/audio 7.4 MB

mié

25

may

2016

Reportatge a la revista Librújula

La revista Librújula, al seu número 5 (maig-juny de 2016) ens dedica el reportatge que podeu llegir a continuació:

 

 

Librújula 5.pdf
Documento Adobe Acrobat 821.6 KB

lun

23

may

2016

"El circ m'ajuda a estar més tranquil·la a les classes"

Els informatius de Catalunya Ràdio, al seu programa Blog de Mestres ens han dedicat una estona per a informar del nostre APDICUM de Circ. Aquí teniu l'enllaç de la notícia i del facebook.

 


mié

06

abr

2016

El nostre Centre, al BTV-Notícies

El dia 5 d'abril hem sortit al noticiari de BTV. Transcrivim la notícia tal com s'ha publicat a la web:

 

 

 

Una quinzena d’alumnes de l’Institut Salvat-Papasseit de la Barceloneta participen en el projecte (Com)moure’s en col·laboració amb els professionals de La Central del Circ. Una activitat que a través de diferents disciplines circenses treballa aspectes pedagògics però també socials.

 

Aquest institut és un dels pocs de Catalunya que inclou, a través del programa APDICUM (Aplicació dinàmica del currículum), assignatures no acadèmiques dins el currículum escolar. L’any passat ja hi van fer una primera col·laboració, que es va traduir en el projecte Circoneta, i aquest any tornen a col·laborar-hi però ampliant els continguts amb ensenyaments musicals i de dansa.

 

En aquesta edició s’hi han apuntat quinze alumnes, d’entre 12 i 14 anys. La participació és voluntària tot i que els seus esforços i implicació serviran per apujar o abaixar la nota en l’assignatura d’educació física. Els coneixements i habilitats que adquireixin al voltant del món del circ es podran comprovar a finals de maig en l’espectacle que estan preparant i que es farà a La Central del Circ.

 

El gimnàs de l’Institut Salvat-Papasseit acull, dues vegades per setmana, aspirants a artistes de circ. O podrien ser-ho, ja que en realitat són alumnes d’ESO que participen en el projecte Com Moure’s. 

 

NINI GORZERINO, cap de Projectes de La Central del Circ 

“Intentem que a través del circ descobreixin altres capacitats seves, que coneguin altres maneres de treballar en grup i també que descobreixin el món del circ que potser s’animin a ser artistes de circ.” 

Tenen entre 12 i 14 anys i treballen tots junts sense fer diferències d’edats. Es vol que a través de les disciplines del circ, aprenguin aspectes pedagògics, però també altres temes. 

 

RUBEN SAPINYA, integrador social de l’Institut Salvat-Papasseit 

“Inclou la música, inclou el moviment i pot incloure des de les fórmules matemàtiques perquè per fer malabars és en el fons una seqüència numèrica i de moviment i de ritme. Per mi una cosa que aporta molt el circ és una autoestima.” 

La participació en aquest projecte és avaluable. Això vol dir que els quinze alumnes que en formen part tenen millor o pitjor nota en educació física, depenent de la seva implicació. A alguns conèixer el circ per dins els ha sorprès. 

 

ROSE MARTÍNEZ, alumna de 3r d’ESO de l’Institut Salvat-Papasseit 

“Em va sorprendre molt les coses que la gent feia, la força que tenien, perquè des fora no es veia, la força que es necessita.” 

 

ÓSCAR CERETO, alumne 3r ESO Institut Salvat Papasseit 

“Lo que más me gusta es acrobacia, llevo desde pequeño haciéndolo me gusta mucho y ahora que tengo la oportunidad de hacerla, pues la haré.” 

Els avenços que fan es podran veure a finals de maig, ja que estan preparant un espectacle obert a tothom a La Central del Circ.

 

 

La notícia y el vídeo els trobareu aquí:

 

http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/04/05/alumnes-linstitut-salvat-papasseit-circ-la-central-del-circ/

 

D'altra banda, ja ha sortit la segona càpsula de la presentació de (COM)MOURE'S, en la qual se'ns informa de com són els processos creatius i l'experiència dels alumnes sobre la primera setmana de residència a La Central del Circ.

 

sáb

02

abr

2016

La Central del Circ presenta COMMOURE'S

 

 

La Central del Circ presenta (COM)MOURE’S –circ en música i moviment–, un projecte de circ social amb adolescents del barri de la Barceloneta.

 

15 alumnes d’entre 12 i 14 anys del nostre Centre descobreixen diferents disciplines de circ i els seus processos creatius.

 

En aquesta càpsula, els coordinadors del projecte ens expliquen el quèquicom de (COM)MOURE'S.

 

El 20 de maig a La Central del Circ es farà una presentació final de l’espectacle treballat durant els 4 mesos de projecte.

mié

09

mar

2016

El nostre Centre se suma als actes del Dia Internacional de les Dones

Transcrivim textualment la notícia tal com ha sortit al portal de BTV:

 

 

 

Els estudiants d’ESO de l’Institut Joan Salvat Papasseit han homenatjat aquest dimarts vuit dones que en la història han destacat tant per la seva tasca professional com per la seva lluita per la igualtat de sexes. El resultat són unes pintures que han col·locat just davant del Mercat de la Barceloneta.

 

La Barceloneta ha viscut el Dia Internacional de la Dona amb diferents actes organitzats per entitats i veïns del barri, tots coordinats per la Taula per a l’Equitat de Gènere. Un dels més visuals l’han protagonitzat els estudiants d’ESO de l’Institut Joan Salvat Papasseit, que juntament amb estudiants de l’Escola Sant Joan Baptista, han homenatjat dones molt especials. Mercè Rodoreda, Benazir Bhutto, Marie Curie, Carmen Amaya, Martina Castells, Maria Montessori, Mari Sampere i Clara Campoamor han estat retratades a través de grafits. És una manera, segons assegura Amanda Soto, professora de l’Institut Joan Salvat Papasseit, perquè “aprenguin amb un llenguatge que ells coneixen, com és el grafit, qui eren aquestes dones i quina importància van tenir en una època en què tot era molt més complicat que ara per a les dones”.

 

Podeu veure la notícia i el vídeo de BTV i la seva transcripció fent clic a la imatge.

D'altra banda, vam sortir a les notícies del BTV, tal com es pot veure a partir del minut 4:50 del vídeo següent:

 

http://www.btv.cat/alacarta/informatius/44083

 

També es pot veure el reportatge al següent vídeo. Hi sortim fins al minut 2:18:

 

jue

03

mar

2016

La Barceloneta homenatja les dones

jue

03

mar

2016

Comença l'espectacle!

Per segon any, i després de l'èxit de l'espectacle de la Circoneta, ens embranquem en una nova aventura circense de la mà dels professionals de La Central del Circ i subvencionats per l'Obra Social de la Caixa. Seran sis mesos intensos de preparació i de creació del nou espectacle (COM)MOURE'S: circ, música i moviment. I aquest video és només una petita mostra de l'interés per seguir-nos!!!

 

 

Es tracta d'un reportatge que van fer als de l'APDICUM de Circ per al programa Vespre a La 2 el dia 25 de febrer.

Feu clic a la imatge per veure'l. Cal anar al minut 0:49:19.

 

vie

26

feb

2016

El nostre Centre expandeix horitzons

.
.
.
.
.
.
.
El nostre institut surt a l'apartat de notícies a la revista digital/web que publica "Escoles + sostenibles" de l'Ajuntament de Barcelona. 

 

 

Fent clic a la imatge obtindreu tota la informació.

 

 

Us recordem també el link a la web del projecte Europeu en el qual participa el Centre:

www.4sustainable.eu

 

Us anunciem també que la següent mobilitat es realitzarà del 10 al 16 d'abril i marxaran a Patras (Grècia) dos professors amb un grup de sis estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat.  

mar

22

dic

2015

Ball de profes per a acomiadar la tardor

Aquest any, una part del professorat (i també personal PAS) per primer cop a la història del nostre Centre ha volgut acomiadar el primer trimestre i felicitar-vos les festes amb un ball de Nadal.

 

mié

16

dic

2015

Sortida al rodatge d'un concurs televisiu

 

 

 

 

 

 

L’alumnat de 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat ha anat de sortida el dia 15 de desembre al rodatge del programa de Antena 3 Boom!, l’adaptació espanyola d’un concurs israelià. El programa, presentat per Juanra Bonet s’emetrà els dies 22 i 23 de desembre del 2015 a les 20:00 hores. Un cop emès, podreu veure aquí la galeria fotogràfica i l'enllaç amb el vídeo.

 

Programa dia 22.

Programa dia 23.

0 comentarios

mié

16

dic

2015

Visita al Centre de Miki Esparbé i Bernat Saumell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En han visitat els actors Miki Esparbé i Bernat Saumell, de la pel·lícula Barcelona nit d'estiu, una activitat que s'ha fet dintre de l'Apdicum "Filmclub".

mié

16

dic

2015

Aula Animada

AULA ANIMADA és un projecte educatiu de l'Associació cultural La Quinta Pata, que ens convida a explorar les històries que s'amaguen a l'interior de la classe de forma divertida i lliure. Un projecte audiovisual d'animació que ens ajuda a reflexionar sobre les temàtiques conflictives, sobre el paper que juguem dins de l'institut i resoldre mitjançant la ficció allò que no es pot posar o que ens costa expressar en paraules.

 

vie

11

dic

2015

Sorteig doble de Nadal

Aquest any celebrem dos sortejos, amb els quals decaptarem diners per al viatge a París de final de curs de 4rt d'ESO.

 • El primer és una panera preparada per l'AMPA. El número guanyador haurà de coincidir amb les darreres xifres del número premiat en el sorteig de l'ONCE el dia 16 de desembre. 
 • El segons consisteix en dos txecs-regals, un de 60€ per gastar al FNAC i un altre de 40€ per gastar al Bershka. El sorteig es farà al nostre centre el dia 22 de desembre.


El números de tots sortejos tenen un preu d'1 euro.


Afanyeu-vos si voleu aconseguir el premi!


jue

10

dic

2015

Campanya «1 origami, 1 euro»

Aquest any ens hem adherit a la campanya «1 origami, 1 euro»: recollint l'esperit d'una antiga llegenda japonesa -Senbazuru-, la Fundació Mútua General de Catalunya donarà 1 € per cada origami recollit a la Marató de TV3 d'enguany (dedicada a la obesitat i la diabetis).

Nosaltres, com a Institut, a través del Punt JIP (servei del qual disposem tots els dilluns), des de les tutories a primer cicle o des de les iniciatives personals en estones lliures, hem realitzat 285!!! i, per tant, donat a la Marató d'aquest any 285 €.

Moltes gràcies a tots i totes els/les que heu participat. 

 

 

jue

10

dic

2015

Participem en el Projecte "Rossinyol"

El projecte Rossinyol és un projecte de mentoria en el lleure entre alumnat de secundària i estudiants universitaris. Vol afavorir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats pels nois i noies que hi participen, així com l’intercanvi i el foment de la multiculturalitat, la descoberta i la responsabilitat a l’estudiantat universitari.

Està coordinat per la fundació privada Servei Solidari amb el suport de l’àrea de projectes Interculturals de l’Ajuntament de Barcelona.


El passat 10 de novembre va tenir lloc la Festa d'inici del projecte Rossinyol a Ciutat Vella amb la presentació de tots els participants.

La presentació de Parelles Rossinyol és la primera trobada que es fa de l'alumnat de secundària amb els corresponents mentors i mentores, estudiants universitaris voluntaris.

Aquesta trobada és molt especial perquè encara no s'han vist mai. És a partir d'aquest moment que les Parelles Rossinyol es coneixen i passaran tot un any relacionant-se una tarda a la setmana després de classe fent activitats variades sobre el territori.


Enguany, els participants són alumnes de secundària dels instituts de Ciutat Vella: Miquel Tarradell, Joan Salvat-Papasseit i Milà i Fontanals.

Les famílies, el professorat implicat i els coordinadors del projecte són presents en aquesta emocionant trobada.


Ara comença una nova etapa per aquest alumnat. L'acompanyament personalitzat d'una persona universitària voluntària, formada, generosa i propera en edat els acompanyarà en diferents aspectes afectius, de la llengua, d'autoestima, de ser escoltat, de proximitat a la universitat, de les emocions... durant tot un any escolar amb el seguiment de l’equip de Servei Solidari.


Font: http://lameva.barcelona.cat/ciutatvella/ca/projecte-rossinyol-1vie

04

dic

2015

Taller "Combat el racisme"El projecte RACISMES, realitzat per l'associació P11 Cultura en acció (de SOS RAcisme) consisteix en la realització de sessions i dinàmiques de teatre fòrum en què, a partir de la representació d'unes escenes teatrals, s'estableix un debat amb els alumnes sobre la problemàtica del racisme. 


P11 Cultura en acció consta d'una dramaturga-directora-dinamitzadora i tres actors, que representen a l'aula o al teatre les escenes a partir de les quals sorgeix el debat i l'activitat posteriors.


Aquesta activitat ha estat adreçada als alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO.

jue

26

nov

2015

Agricultura ecològica 100%

L'equip de l'APDICUM "Hort i Jardineria" ens fa arribar imatges de la primera collita d'aquest curs 15-16 i de la creació i baptisme del vigilant de l'hort: el Manolo. Oi que fan goig les bledes? Sort d'aquells que les han tastades.


Nou Projecte Educatiu 20/21

El nostre projecte europeu

Accés al Moodle del Centre

Aula d'Acollida16/17

El temps a la Barceloneta:

Pronóstico de Tutiempo.net