NOTÍCIES CURS 2012-2013

(De més recent a més antiga)


_____________________________Exposició d'artistes novells

A la seu de Càritas se celebra aquests dies una exposició fotogràfica en què participen alumnes del nostre centre.

Aquí teniu el cartell descriptiu de l'exposició.

Terra a la vista!

Després d’estar tot el trimestre aprenent les tasques que fa un GRUMET a un vaixell de vela tradicional vam anar a navegar durant tot un dia amb el vaixell Far Barcelona. A primera hora la Lúcia ens va explicar tot allò que cal saber per observar el litoral des del vaixell...Vam aprendre forces coses!! D’on surt la sorra? Què passa amb les platges quan es construeix un port?

    En acabar aquesta part teòrica vam anar rumb a Badalona. El temps ens va acompanyar i el vent també....indispensable per poder apagar motor i fer algunes maniobres amb les veles. Al migdia vam poder dinar tots junts compartint una pila de receptes d’arreu del món Marroc, Pakistan, Rússia, República Dominicana, Egipte....i no podia faltar la truita de patates de la Barceloneta!!

    Tornàvem a port cap a les cinc de la tarda just a l’hora de la segona subhasta de peix de la llotja de peix del nostre barri, que es fa cap a les sis quan ja han tornat totes les barques de pescar.

    Gràcies a la tripulació!! En Dani, en Jaume, en Lluís, el Luis i en Jordi!! I també a tots els aprenents de grumet.... Només ens va faltar en Joan Roquet!! Et vam trobar a faltar!

 

Fem mans...

Tots els divendres d’aquest tercer trimestre estem fent un taller al nostre centre en col·laboració amb l’ESCOLA DE PERRUQUERIA COLOMER.

    Hem après històries de l’inici de la perruqueria a Àfrica, hem pogut fer mil i una trenes de tipus diferent....!! Hem fet unes classes de maquillatge de dia i també de nit! I aquestes darreres setmanes també hem fet alguna sessió de decoració d’ungles. En podeu veure algunes imatges. Hem treballat de valent i ens ha encantat!! Gràcies a les tres professores: Sara, Míriam i Mari Carmen!!

 

Punt de llibre premiat

El Nikita Popov (4t A) ha obtingut el premi al millor punt de llibre creat en el marc del programa "En Residència", portat a terme a diversos instituts de Barcelona. Aquí sota teniu una còpia que podeu imprimir:

Els nostres alumnes exposen al Palau de la Virreina

El dia 9 de maig va tenir lloc la inauguració de l’exposició dels treballs fets pels alumnes de 4t i Perico Pastor. L’obra és un collage elaborat a partir de quatre dibuixos de 10x2 metres fets per aquest il·lustrador; dibuixos i pintures; diferents versos de Salvat-Papasseit fets pels alumnes. 
    L’esmentada exposició ha format part de la programació del Festival de Poesia de Barcelona que celebrat a Barcelona entre el 8 i de maig.
A la inauguració van assistir els alumnes que han participat en l’activitat del projecte artistíc, el Perico Pastor, les professores de català i visual i plàstica Ester i Àstrid, el director i altres professors i professores de l’institut. També van assistir-hi les persones que han organitzat el projecte des del Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut de Cultura i l’Assossiació A Bao A Qu, que va fer una tenda de primavera molt agradable on tothom va gaudir de l’obra exposada.
    Al mateix acte es va lliurar el premi al millor punt de llibre, que tal com vam anunciar, l’ha obtingut el Nikita Popov, alumne de 4t d’ESO.

Taller de navegació a vela tradicional Grumet-Èxit

Com cada any, alguns dels nostres alumnes participen en el taller de navegació Grumet, on es tracta el coneixement de les parts del vaixell i les maniobres, les operacions d’amarrament, de veles i de navegació en general, carta nàutica, reconeixement del litoral, fer nusos amb agilitat, tenir cura de la pròpia seguretat i la dels companys... Els aprenentatges teòrics a bord del vaixell es complementen amb les dues sessions llargues de navegació i, finament, amb una prova d’avaluació. Les fotografies són del 8 de maig.

Un alumne nostre, finalista de la 5a Mostra de Recerca Jove (2012-2013)

La Mostra de Recerca Jove a BCN consta de dues fases: 


- Les mostres de cada un dels districtes, que serveixen per a donar difusió dels treballs de recerca de batxillerat seleccionats als centres de la zona. El nostre institut ha enviat a dos representants a la mostra del districte de Ciutat Vella, celebrada al Museu Marítim el 17 d'abril: la Lorena Baraza, amb el treball Diane Arbus: la fotografia com a exploració del monstre, i el Xavi Cenzano, amb l'estudi Els efectes bactericides dels gels de bany. Dels treballs presentats a cada un dels districtes, se’n seleccionen tres, que passen a la fase següent.


- La mostra de ciutat, que es celebrarà en el marc de la Festa de la Ciència organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona els dies 15 i 16 de juny al Parc de la Ciutadella. Aquesta trobada serveix per a donar a conèixer els treballs de recerca de batxillerat més reeixits i per a reconèixer l’esforç realitzat per l’alumnat i pel professorat que el tutoritza. També és una jornada d’intercanvi on professionals i gent experta en diferents àmbits del coneixement dialoguen amb els i les estudiants. Per a aquesta fase final ha estat escollit el treball del Xavi Cenzano, abans esmentat.

________________________________________________________

 

Els robots van prenent forma

Els robots que cada dimecres estan creant els i les alumnes del taller de Robòtica ja caminen sols (obeeixen fins i tot instruccions de veu). Mireu què macos:

 

Trobada Cant Coral 2013

 

 

El dimecres 24 d’abril de 2013, els alumnes de la coral i alguns de primer d’ESO van anar a l’Auditori de Barcelona a celebrar la trobada de Cant Coral 2013. Els professors acompanyats van ser l’Oscar Atilde, la Mercè Vila i la Cinta Arasa.

 

A l’Auditori, hi havia molta gent de diferents instituts que van participar-hi. Van cantar moltes cançons, com ara l’himne de Catalunya, És l’hora dels adéus, etc. La presentació de l’orquestra també va ser fantàstica i divertida.

 

Aquesta és la trobada de Cant Coral 2013. Esperem que l’any vinent molta gent hi participi.

 

 

 

________________________________________________________

 

Hem sortit a la tele!

 

 

Com ja sabeu els alumnes de 4t A estem fent el projecte “Creadors en residència” amb el pintor i il·lustrador Perico Pastor. Un dia molt inesperat en entrar a classe vam veure les càmeres de TV3, que van gravar una miqueta com feiem els punts de llibre.

 

El programa, que es diu Ànima, s'ha emès el 15 d'abril pel Canal33.

 

La gravació surt a partir del minut 10:05. Podeu veure-ho fent clic al fotograma.

 

 

 

 

________________________________________________________

 

 

 

Hem sortit a la premsa!

  Feu clic a la imatge per accedir-hi
Feu clic a la imatge per accedir-hi

 

 

 

 

Els alumnes no només estudien, sinó que també poder ser creadors!
El dia 29 d’abril va aparéixer a La Vanguardia la notícia “Alumnos que se convierten en creadores”. Els alumnes de 4t d’ESO que fan plàstica estaven amb el Perico Pastor fent alguns projectes d’art.

 

Es presenta la informació i fotos d’aquest projecte. 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________

 

Sant Jordi

 

 

 

 

El dia dimarts 23 d’abril celebrarem el dia de Sant Jordi i, com sempre,farem diverses activitats.. Aquest any tornem a celebrar el“Mercat d’Intercanvi”. És una activitat per a tots alumnes que volen participar-hi.Consisteix en que tots aquells/aquelles que tinguin llibres a casa que ja han llegit o no els volen,així com CDs i DVDs, els portin a la biblioteca fins al dia 22. Després, la persona responsabled’aquesta activitat lliurà als alumnes una carta necessària per canviar els llibres per uns altres.

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________

 

Pintures Perico

El dia 20 de febrer, els alumnes de 4t A vam tornar a rebre al Perico, el qual ens va ensenyar una vegada més tècniques de dibuix. Ens va prometre que el proper dia aniriem a la seva galeria. I així va ser. Les il·lustracions són de senyores que estenen roba, escenes tretes d’un text de Salvat-Papasseit.

Entrevista a joves talents

El dia 23 de febrer van fer una entrevista al grup de rap en català Poker d'Asos, emesa per Radio4. Aquest grup del nostre barri el formen alumnes de segon de batxillerat, i ja tenen uns quants discos.

Podeu escoltar l'entrevista fent clic al vídeo.


I si us han agradat les cancions que han emès, podeu escoltar de manera gratuïta tots el discos del grup en la seva pàgina web:

 


http://pokerdasos.bandcamp.com/

________________________________________________________


Dimecres animats

Aquests dimecres a l'aula de biblioteca es projectaran dos curtmetratges. Aquests curtmetratges són a la web www.shortoftheweek.com perquè els pugeu veure si no heu pogut assistir. Avui 13 de febrer s'han projectat Luminaris i In the air. Feu clic al fotograma per veure el primer.

Visita al laboratori de la UPC

El 16 de gener, els alumnes de 2n batxillerat van visitar el laboratori d'espectroscopia làser Raman de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb aquesta tècnica identifiquen els pigments de les obres d'art.

 

Treball de recerca 2n de batxillerat

   

 

 

El passat 18 de gener, els/les alumnes de 2n de batxillerat van presentar el seu treball de recerca, que van estar elaborant durant els darrers mesosEra una exposició en què van parlar sobre diferents temes: història, literatura, sociologia, política, art, energies renovables, estudis de laboratori, d’art, etc. A l'esdeveniment van assistir l'alumnat de 1r de batxillerat i alguns familiars i amics del exponents. Al tribunal hi havia tres professor(e)s per a cada treball.

 

 

 

________________________________________________________


 

 

Partit de bàsquet

 

 

El dimecres dia 5 de desembre els alumnes els 4t d’ ESO van jugar un partit de bàsquet contra alguns professors i el director

Van guanyar el professors (14 a 11) el partit de bàsquet contra  els alumnes de 3 i 4 d’ESO. El partit va durar aproximadament 50 minuts. Al principi anaven guanyant els alumnes, però despres els professor van remuntar el partit. 

 

 

 

 

________________________________________________________

 

Diari Digital

A l’escola hi ha un Apdicum en el qual fan Diari Digital. Diari Digital tracta de anar publicant notícies a una web on, a part del nostres institut, també hi participen instituts d’altres barris.

El procés és el següent:

  • Primer donen idees que poden ser útils per redactar les noticies.
  • Després agafen algunes idees i cerquen informació (per Internet, fan enquestes a la gent, etc).
  • Una vegada ja tenen tota la informació, redacten la noticia.
  • I per últim, la noticia es revisada per el professor i es penja a la web.

Hi ha diferents apartats de noticies: esport, cultura, política, economia, tecnologia, oci, etc.

 

Aquí us deixem l’enllaç de la web de Diari Digital: http://diarijove.elperiodico.cat/salvatpapasseit/

________________________________________________________

 

¡Ahora caigo!

 

El divendres 14 de desembre els alumnes de quart d’ESO van anar a al plató de ¡Ahora caigo!, que es troba a Sant Just Desvern, per assistir com a públic. Van sortir del centre a les 9 h i van tornar a les 14.40 h.

A part dels alumnes del nostre institut també hi havia un altre institut i uns jubilats assidus.

Es van gravar dos programes, d'aproximadament hora i mitja cadascú, i a l'entremig reparteixen entrepans de pernill o formatge (demanaven si hi havia musulmans) i agua per al públic. Hi havia un home que animava al públic, anomenat Rocco Steinhauser (es va fer famós des de que Jordi Gonzalez el va incorporar als seus programes a finals dels noranta).

Com a anècdota divertida, cal esmentar que a l'entremig l’animador va facilitar que un alumne del nostre institut i una alumna de l’altre institut ("La Ferreria", de Montcada i Reixac) puguessin quedar un altre dia.

Moltes tomes havien de repetir-les perquè el presentador, Arturo Valls, s’equivocava.

Els alumnes diuen que va ser una bona experiència, que el presentador era molt divertit, i que si poguessin tornarien a anar-hi.

 

Aquí us deixem un enllaç per a que podeu veure els alumnes de l’institut al programa: 

http://www.antena3.com/programas/ahora-caigo/noticias/popoter-pollo-mascota-oponente-ataca-gallina-ahora-caigo_2012122600164.html

________________________________________________________


 

TV 3 i Catalunya Ràdio

           El dimecres 12 de desembre de 2012, els alumnes de 3r A d’ESO hem fet una sortida a TV 3 i a Catalunya Ràdio. Hem sortit de l’institut a les 9 h i hem arribat a les 14 h. Els professors acompanyants han sigut Ester Peretó i Alberto Molina.

           Hem visitat les tres instal·lacions de TV 3. Pirmer hem visitat l’edifici d’entrada CEI on ens han ensenyat les sales de control, desde on dirigien els programes i hem estat al plató d’Els Matins. L’edifici d’entrada CSE era on estaven els vehicles informatius. I l’edifici d’entrada CPA on ens han ensenyat el plató de La Marató de TV 3 i on estaven els camerins, els departaments de maquillatge i perruqueria, etc.

          

 

         

 

Després hem visitat Catalunya Ràdio i hem estat al programa Els Optimistes, de Manu Guix i Àngel LLacer. També hem visitat unes sales on es graben els programes que no són en directe.

 

 

________________________________________________________


Això és ritme

El dia 16 de novembre, els alumnes de 2n A i B vam anar al Cinema Alexandra, per veure la pel·lícula Això és ritme. 

La pel·lícula tracta sobre uns estudiants d'un institut de Berlin on els alumnes participan a un projecte en el que 250 persones d’entre 8 i 25 anys ballaran amb la Filarmonica de Berlin, però que no mostraven cap interés.Mentre passava tot aixó, sortien escenes on alguns alumnes, joves, professors i el director de l’orquestra parlaven sobre ells o sobre com havien arribat a ser el que eren.

Després de mesos d’assaig i moltes dificultats aconsegueixen ballar una coreografia creada per Royston Maldoom.

 

Opinió personal :

  La pel·lícula ens ensenya que quan ens proposem alguna cosa, la podem aconseguir amb esforç i dedicació. Vam patir problemes de so.

________________________________________________________

 

 

Las nieves del Kilimanjaro

           

 

El dimarts 20 de novembre, els alumnes de 3r d’ESO han fet un activitat del programa educatiu “Cicle de Cinema i Drets dels Infants”. Els alumnes van sortir de l’institut a les 08.15 h i van anar al Cinema Alexandra amb metro. Els professors acompanyants eren l’Eulàlia Esclapés, l’Arbert Pérez, i la Montse Ortiz.

 

   Els alumnes van veure Las nieves del Kilimanjaro. És una pel·lícula francesa, que tracta sobre la solidaritat. És una obra amb gran missatge ètic.

 

   La història tracta sobre la vida del Michel i Marieclaire. El Michel era feliç amb Marie-Claire, encara que no tenia feina. S’estimaven des de feia 30 anys. Se sentien orgullosos de les seves lluites polítiques i sindicals. Els fills els van regalar un bittlet d’avió al Kilimanjaro. Però dos homes els van agredir, els van robar els seus diners, els bitllets d’avió i les targetes de crèdit.

 

   La pel·lícula fou interessant pels alumnes. Després, van tornar a l'institut i van arribar aproximadament a les 13.15. A les ultimes hores, van fer clase.

________________________________________________________


Primera sessió amb Perico PastorHola! Som el Nikita i L’Àlex i avui ens ha tocat escriure el que recordem de la primera sessió amb Perico Pastor ajudant-nos amb els apunts que vàrem agafar: El primer dia Perico ens va ensenyar diferents estils de dibuix i estris per a dibuixar. Ens va explicar que el millor per a ell eren els pinzells, i que la tinta xinesa és la millor per a fer els dibuixos.  Va esbossar la cara d’una dona amb poc esforç sobre un paper blanc i amb això ens va demostrar que dibuixar és més fàcil del que sembla. Mentre Perico estava dibuixant, un company, el Nelson, li va preguntar si “tenia un don”, i Perico li va contestar que no ho sabia. Sí que sabia una cosa: que portava des dels quatre anys dibuixant sense parar…. i aviat en faria seixanta!

No fa molt de temps, va fer un dibuix cada dia durant trenta dies. Fotografiava els dibuixos i els penjava en un lloc web per a què la gent els pogués veure i comprar. Quan el mes va acabar va fer una exposició amb tots el dibuixos que no havia venut i els que no va vendre, els va cremar. Ens va ensenyar el video de la cloenda. Quan li vam preguntar perquè els havia cremat ens va dir que l’important d’un dibuix era fer-lo i que algú el mirés i l’apreciés.

Va explicar-nos coses de la seva vida. Que havia emigrat a Nova York i que havia estat allà treballant i estudiant durant dotze anys. Que la il·lustració de vegades ha estat mal vista, però que a ell li ha ensenyat coses molt bones. Per exemple, que davant d’un encàrrec no pots dir “quan m’arribi la inspiració, ja ho faré”, sinó que has de posar-te a treballar perquè la revista o el diari han de sortir a l’endemà. La il·lustració li ha permès viure i pagar les factures, i poder fer altres coses que també li interessava fer.

A última hora ens va dir que ens dibuixéssim entre nosaltres. Havíem de fer un retrat del company que teníem davant nostre. Llavors ens va dir que mai havíem de dir que no sabíem dibuixar, perquè molts de nosaltres ens queixàvem que no ens sortia. També ens va dir que per a dibuixar no s’ha de tenir por. Que la por no serveix de res en el dibuix. Si no et surt el trenques i tornes a començar.  En acabat, vam veure tots els dibuixos i vam riure molt els uns dels altres.

I ens vam acomiadar fins el dimarts següent.

________________________________________________________

 

Margarida Piera: Trama i Escriptura

Margarida Piera, la professora de català va exposar a Solsona "Trama i Escriptura", una selecció d'obres que exploren diferents tècniques i que endinsen l'espectador en un món visual i literari. Ho fa a través de textures, trames i textos d'autors catalans i internacionals. 

Els alumnes de 1r i 2n de batxillerat van estar convidats a l'exposició de Trama i Escritura. L'horari és els dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius, d'11 a 14 h. 

 

 

Inaugurem pàgina web

 

 

Hola!

 

Ha arribat el moment de jubilar l'antigua pàgina web del centre i crear una de nova. L'equip de disseny i manteniment de la nova web de l'institut està integrat per: Britany (1r A), Adrià (1r A), Nicole (1r B), Aveli (2n A), Nicole (2n A), Constanza (2n B), Albert (2n B), Maria (3r A), Paula (3r A) i Nikita (4t A).

 

Al llarg d'aquest curs anirem dissenyant la web del centre amb temes d'interès per a tota la comunitat educativa. Podeu enviar els vostres suggeriments a websalvat@gmail.com.

 

Barceloneta, setembre de 2012.

Nou Projecte Educatiu 20/21

El nostre projecte europeu

Accés al Moodle del Centre

Aula d'Acollida16/17

El temps a la Barceloneta:

Pronóstico de Tutiempo.net